Održana Konstitutivna sednica Odbora za očuvanje kulturne baštine Svrljiga

U sali Skupštine opštine Svrljig, 26. 09 2017. godine održana je Konstitutivna sednica Odbora za očuvanje kulturne baštine Svrljiga, nakon što je Skupština opštine Svrljig usvojila predloženi Osnivački akt,... Opširnije »

Nova arheološka otkrića u podnožju starog grada Svrljiga

Deset godina za redom istražuje se svrljiška oblast od strane Balkanološkog instituta Srpske akadamije nauka i umetnosti (SANU) uz pomoć Opštine Svrljig.  Ove godine po prvi put istražuje se... Opširnije »

Održano književno veče u Drajincu posvećeno Gordani Todorović

Udruženje saveza mladih na selu Drajinac organizovalo je književno veče 27. avgusta 2017. godine u znak sećanja na Gordanu Todorović, pesnikinju rođenu u Drajincu. Program je održan u dvorištu... Opširnije »

Miletić i Šarčević o obrazovanju u svrljiškoj opštini

Narodni poslanik Milija Miletić sastao se sa ministrom prosvete u Vladi Republike Srbije Mladenom Šarčevićem. Povod sastanka bio je rešavanje novonastalog problema oko upisa nedovoljnog broja učenika u jednom... Opširnije »

VERA: U petak 25. avgusta Sveta tajna Jeleosvećenja

U petak, 25. avgusta, sa početkom u 17h, u crkvi Svetog cara Konstantina i carice Jelene u Svrljigu služiće se Sveta tajna Jeleosvećenja. U Svetoj tajni Jeleosvećenja Bog Duh... Opširnije »

Počeli Međunarodni susreti folklornih ansambala u Drajincu

Na nekoliko kilometara od Svrljiga, u selu Drajinac sinoć su počeli prvi Međunarodni susreti folklornih ansambala i Sabor narodnog stvaralaštva Neka živi selo naše.  Manifestacija će trajati do 19. avgusta, a za... Opširnije »

U svrljiškom Izvoru obeležena Trnovica

U hramu Sv. Petke u selu Izvor kod Svrljiga obeležena slava u čast Svete prepodobne mučenice Paraskeve Trnave. Tim povodom nošena je litija, održana Sveta liturgija i presečen je... Opširnije »

Za vikend XII “Belmužijada“

U petak, subotu i nedelju – 4, 5. i 6. avgusta, u Svrljigu biće održana najveća manifestacija u ovom delu Srbije, XII “Belmužijada“. Organizatori očekuju rekordnu posećenost, a veliki... Opširnije »

Svake godine sve veći broj vernika na proslavi manastirske slave u Pirkovcu

Stotine vernika iz cele Srbije povodom letnjeg Aranđelovdana posetilo je manastir Svetog Arhangela Gavrila u Pirkovcu, nadomak Svrljiga. Manastirska slava protekla je služenjem Svete liturgije koja je počela rano... Opširnije »

Održano književno veče “Propas“ i druge knjige Violete Jović

Književno veče “Propas“ i druge knjige Violete Jović održano je u sali bioskopa Centra za turizam, kulturu i sport u četvrtak, 6. jula.  Ovo književno veče bilo je posvećeno prozi... Opširnije »